Äter du för nyttigt?

Har du någonsin undrat över hur din kropp reagerar på intensiv träning på cellnivå? Vi vill med det här inlägget öka förståelsen för hur oxidativ stress påverkar anpassningarna vid uthållighetsträning för cyklister. Låt oss dyka ner i en nyligen publicerad studie som belyser detta ämne.

Oxidativ stress och träning: En dubbelverkande svärd

Man trodde länge att oxidativ stress, som orsakas av överproduktion av s.k. reaktiva syreslag (ROS), generellt sett var skadligt människors hälsa i allmänhet och för idrottares prestationsförmåga. Men forskning senaste åren har visat att ROS faktiskt spelar en avgörande roll i många positiva anpassningar till framförallt uthållighetsträning. Det handlar om viktiga anpassningar som fler och större mitokondrier, fler små blodkärl i de tränade musklerna (kapilärisering) och förbättrad insulinkänslighet.

Antioxidanter: Hjälte eller skurk?

Det är naturligtvis superbra att äta så näringsrik kost som möjligt, men det är absolut inte så att “mer alltid är bättre” av flera av dessa nyttigheter. Det är troligen väldigt svårt att “överdosera” detta med vanlig mat (men fullt tänkbart om man fokuserar på att maximera näringsinnehållet i varje måltid), men många tar tillskott av antioxidanter i tron att de skyddar oss från skadliga fria radikaler. Här har forskningen svängt och det mesta tyder nu snarare på att dessa tillskott faktiskt hämmar många positiva anpassningarna av uthållighetsträning. Mest tydligt har det varit kring att överdriven konsumtion av vitamin C och E minskar kroppens naturliga förmåga att anpassa sig till träning.

Värme

Träning i sig skapar mycket ROS, vilket alltså är en viktig signal för kroppen att anpassa sig. Forskning har även visat att om man dessutom ökar kroppstemperaturen mer än normalt genom att genomföra träningen i varm miljö förstärker man produktionen av ROS och därmed även kroppens anpassning till träningen. Detta är ännu en anledning till varför vi anser att värmeträning är en effektiv träningsmetod.

Slutsats

All oxidativ stress har historiskt sett ansetts vara en fiende för idrottare. Senaste decennierna har vi börjat förstå dess komplexa roll i kroppens anpassning till träning. Genom att balansera vår exponering för oxidativ stress (genom träning, värme osv) och konsumtion av antioxidanter (via näringsriktig mat och inte tillskott) kan vi maximera våra träningsvinster och hålla oss friska och starka på vägen.