Musik för återhämtning

Många lyssnar på musik när de tränar, men visste du att det kan vara en bra idé att fortsätta lyssna efter att du avslutat ditt träningspass? Isbad och återhämtnings-shaker får ofta all uppmärksamhet, men en bra spellista kan också hjälpa dig att återhämta dig snabbare.

Forskare har granskat studier om musik och den mänskliga kroppen. De fann att rätt musik efter träning kan göra allt från att minska upplevelsen av trötthet till att förbättra hormoner som hjälper till med återhämtningen och till och med öka rensningen av slaggprodukter från träningen.

Som sagt, när du skapar en spellista för träning tänker du förmodligen vad du ska spela under din träning. Helt i sin ordning, forskning tyder på att musik kan hjälpa dig att prestera bättre.

Men fördelarna sträcker sig alltså även till vad du spelar efteråt. Rätt typ av musik verkar vara låtar med en mer avslappnad takt och melodier som du gillar. En studie fann att genom att lyssna på lugnare musik (runt 70 bpm) i en halvtimme efter träning reducerar nivåerna av kortisol (ett stresshormon) snabbare. Och en annan studie fann att om du lyssnar på musik du gillar reduceras smärta och stress och din hjärtfrekvensvariation (HRV) ökar, vilket är ett tecken på återhämtning. Både tempot på musiken och effekten på kroppen bekräftas av den här studien på återhämtning efter högintensiva intervaller.

Summa summarum, lite musik kan hjälpa till med övergången från peppen och energin under ett pass till ett sinnestillstånd och en stämning som förbereder din kropp för återhämtning. Du har säkert redan egna spellistor som passar, men vi kan även tipsa om Toppfysiks Toppmusik för träning och Toppfysiks Mysmusik återhämtning.