Sista veckorna inför Cykelvasan

Här följer en liten kronologisk odyssé med rekommendationer för träning och andra förberedelser inför CykelVasan. Vi har delat upp tipsen baserat på en grov uppdelning av åkarnas kapacitet och mål på loppet.

Måltid 4-6 timmar

Juli

Det är i juli du verkligen ska börja bygga upp uthålligheten särskilt på mountainbike. Under juli är det bra att få in ett eller ett par lugna pass på 3 - 5 timmar och på övriga pass kan du hela tiden sträva efter att orka ligga på ungefär tävlingsfart eller något högre under längre och längre tid.

Har du ingen erfarenhet av klungkörning är det en god idé att testa att cykla i grupp. Kan du prioritera ner andra träningsformer än cykling från och med nu fram till Vasan är det bra. Att vänja sig vid att få i sig vätska och kolhydrater under passen är en fördel eftersom du bör göra det under loppet och behöver vänja magen. Har du inte gjort det tidigare är det i juli en bra idé att köra något annat långlopp för att få ett kvitto på var du står.

Augusti

I augusti bör träningen se ungefär likadan ut som i juli. Känner du att du fortfarande utvecklas mycket som MTB-cyklist kan du fortsätta träna hyfsat mycket, men se till att du kommer utvilad till Sälen.

Måltid 3-4 timmar

Juli

Vid det här laget är du så tränad att du klarar tempot som krävs för att nå din måltid. Träningen kan nu inriktas på att verkligen orka hålla det tempot under riktigt lång tid och det är i juli de allra längsta passen genomförs, gärna flera pass över 4 timmar i bra fart denna månad. Du kan även satsa på några pass med < 30 sekunder långa intervaller med ca 5 min vila mellan där du verkligen ger allt från första till sista tramptaget. Ska du träna något annat än MTB är landsvägscykling, gärna i grupp att rekommendera för att finslipa klungkörningstekniken. Andra träningsformer än cykling kan gärna få stå tillbaka och hållas på ett minimum.

Har du inte gjort det tidigare är det i juli en bra idé att köra något annat långlopp för att få ett kvitto på var du står, bättre kunna beräkna din tid i fädernes spår och eventuellt seeda dig till en bättre startgrupp. Engelbrektsturen några helger innan Vasan är exempelvis en bra uppladdning för åkare av den här kalibern.

Augusti

Sista veckorna handlar om att finputsa den form du byggt upp under sommaren. De flesta passen kan vara korta och hårda men få in något eller några riktigt långa rundor med den sista ungefär en vecka innan Vasan. Du bör även lägga upp någon typ av plan för intaget av vätska och energi under loppet och öva på denna, så att du inte slösar onödigt mycket tid på kontroller eller går i väggen.

Träningsprogram

Några förslag på träningsprogram beroende på hur mycket tid man kan lägga per vecka.

1 - 5 timmar per vecka

6 - 10 timmar per vecka

> 10 timmar per vecka

Detta program kräver att man har en bra träningsbakgrund som cyklist. Alltså inte bara tränat hårt i allmänhet, utan faktiskt tränat just cykling ungefär 6-10 timmar per vecka senaste 1-2 åren.