Mål 2024?

Intervju i två delar med vår tränare Fredrik av Stefan Ek (tyvärr delvis dåligt ljud). Del 1 handlar om mål och motivation med utgångspunkt i hans egen idrottskarriär och de idrottare som han tränat. I del 2 fortsätter diskussionen kring mål och motivation, men en stor del ägnas även åt utvecklingen av ungdomar och slutmålet, ett livslångt idrottande.

"Even the longest journey begins with a single step" – Lao Tzu

Målsättning är den process där man reflekterar över, utvärderar och slutligen bestämmer sina mål. Att sätta mål lägger grunden för hela ditt idrottande. Det ger riktning, motivation och ett syfte. Det är viktigt att inte rusa genom processen. Ta den tid du behöver för att sätta effektiva och meningsfulla mål.

Vill du ha hjälp med målsättningen? Boka tid för ett bollplank, så vägleder vi dig!

Typer av Mål

Det finns tre huvudtyper av mål inom idrotten:

  1. Resultatmål: Dessa mål fokuserar på det slutgiltiga resultatet, som att vinna en medalj eller slå en motståndare. De ger riktning och inspiration men kan vara svåra att kontrollera eftersom de ofta beror på externa faktorer.

  2. Prestationsmål: Dessa mål fokuserar på din egen prestation, som att köra en bana på en viss tid eller klara av en teknikövning. De är inom din kontroll och bidrar direkt till att uppnå dina resultatmål.

  3. Processmål: Dessa mål handlar om träning, åtgärder och rutiner du behöver följa för att uppnå dina prestationsmål. De är konkreta och handlingsorienterade.

"It is good to have an end to journey towards; but it is the journey that matters in the end" – Ursula K. LeGuin

Tänk på resultatmål som din kompass och prestationsmål som rodren på din båt. För att få båten att röra sig framåt måste du fokusera på processmålen - det faktiska arbetet.

SMARTA Mål

För att dina mål ska vara effektiva bör de vara:

  • Specifika: Detaljerade och tydliga.

  • Mätbara: Du bör kunna mäta dina framsteg.

  • Attraktiva: De bör inspirera och motivera dig.

  • Realistiska: Utmanande men uppnåeliga.

  • Tidsbestämda: Sätt en deadline.

  • Accepterade: Du bör känna att du verkligen står bakom dem.

"A problem well put is half the solution" – John Dewey

Prioritera

När du har en lista med potentiella mål, prioritera dem. Fokusera framförallt på de processmål som du tror kommer ha störst inverkan på ditt idrottande i förhållande till hur stor insats som krävs för att nå dem. Använd verktyg som en 2-dimensionell matris för att hjälpa dig att rangordna dina mål baserat på deras betydelse och den ansträngning som krävs för att uppnå dem.

Slutligen

Kom ihåg att målsättning är en dynamisk process. Det är okej att ändra dina mål när omständigheterna förändras. Det viktigaste är att hålla dem levande, relevanta och inspirerande. Använd den nedanstående mallen eller hitta ett system som fungerar för dig, och lycka till på din idrottsliga resa!

Ladda ner vår mall för målsättning