Vad krävs för topp 10 i världscupen?

Är du tjej och funderar på att komma topp 10 på en världscup i linjelopp? Kanske redan nu till helgen då världscupscirkusen invaderar Vårgårda? Då kan du få facit för vad du faktiskt behöver leverera i pedalerna i forskningsartikeln nedan.

Tips: det kan även vara intressant för män som inte har världseliten som mål ;-)

Studien har tittat på effektdata från 49 världscuplopp som 7 av världens bästa landsvägscyklister har kört under åren 2012-2015. Hela 25 av loppen ledde till topp 10 resultat och 24 lopp ledde till ett resultat utanför top 10. Resultaten visar (föga överraskande) att det fanns ett samband mellan att kunna prestera hög effektutveckling och resultat. Tittar man lite närmare så ser man att det framförallt är viktigt att kunna prestera en hög effekt i upp till 5 minuter långa perioder. Man undersökte även tidsperioder på upp till en timme, men det fanns inga tydliga skillnader där mellan de som kom topp 10 och de som inte gjorde det. Dessutom måste man kunna upprepa högintensiva insatser (7,5W/kg i minst 10 sekunder) många gånger under ett lopp. Topp 10 loppen innehöll 46 +/- 20 högitensiva perioder medan i lopp som ledde till sämre resultat mäktades bara 30 +/- 15 sådana insatser med.

Slutsatsen man kan dra av detta är att om du vill lyckas på linjelopp är det oerhört viktigt att lära sig cykla fort i upp till 5 minuter och att kunna upprepa den typen av insatser många gånger.